sobota, 21 lipca 2012

No. 208



Cynamonowe placki cukiniowe z sosem kakowym i jagodami, twaróg chudy z serkiem typu włoskiego i miodem, szklanka mleka (podczas smażenia)


Obawiałam się, że wyjdą zbite jak zwykłe pancakes i nie będę mogła ich pogryźć. Na szczęście były przyjemnie wilgotne i mięciutkie. Świetna alternatywa dla słodkich pancakesów, bo porcja tych, bez dodatków to tylko 220kcal.
Większy problem miałam z twarogiem i jagodami. Ałć.

Od dwóch dni mam pomiędzy zębami założone gumki rozciągające szczękę. Za jakieś dwa tygodnie idę na wyrywanie dwóch zębów, a za trzy tygodnie na założenie stałego aparatu ortodontycznego. W końcu.

Jagody zbierałam pierwszy raz w życiu podczas wyjazdu z dziadkami, rodzicami i siostrą. Po raz pierwszy piłam również kozie mleko. Pycha.

Dzisiaj planujemy z mamą zrobić jagodzianki. Mamy jeszcze niecały litr tych pysznych owoców. Chciałabym upiec coś chociaż trochę zawierającego błonnik. Macie może jakieś sprawdzone przepisy? ;)

PS Marron 5 ma nową płytę, a "Noce w Rodanthe" Nicholasa Sparksa jest świetna <3



Kuchnia pełna ziarna 2012

Naleśnikowa Sobota 2

19 komentarzy:

  1. Polecam przepisy jagodziankowe Amy z Tast&Healthy :D Robiłam i wychodziły zawsze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. możesz podac przepis na te placuchy:D?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się nie dodawać spulchniaczy, bo ostatnio nie toleruję ich posmaku, więc długo się smażą. Jeśli chcesz to skrócić to tak:

      ~ 1 średnia cukinia (ok. 200g)
      ~ 1 jajko (M)
      ~ 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (40g)
      ~ łyżeczka cynamonu
      ~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Cukinię zetrzeć na małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru cieczy. W misce wymieszać mąkę, cynamon i ewentualnie spulchniacz. Dodać jajko i cukinię, dokładnie połączyć składniki. Smażyć na wolnym ogniu na dobrej, rozgrzanej bądź lekko wysmarowanej olejem patelni teflonowej z obu stron po około 3-5 minut. Smacznego ;)
      Sos to podgrzane mleko (1 łyżka) + 1 łyżka kakao + 1 łyżeczka/łyżka miodu. :)

      Usuń
  3. Raz udał mi się popsuć te placki, więc trochę się ich boję... Może spróbuję jutro, z sylwiowego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadę do Sopotu, ale do Gdańska chyba będę wbijać co drugi dzień. Jadę w poniedziałek, zostaję 7-10 dni, w zależności, kiedy mama będzie musiała wracać do pracy;)

      Usuń
    2. Gosia chyba akurat wyjeżdża:(. Ale my możemy się zgadać i spotkać jak akurat będę w Gdańsku. Moja Mama chyba nie zrobi mi afery, że mam zamiar spotkać się z koleżanką, którą znam z blogosfery;).

      Usuń
  4. Te placuszki są idealne. ;) Generalnie cukinia na słodko jest bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  5. placuszki z cukinią , pysznie i zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Fajny ten "czekoladowy" sos! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze bałam się tych cukiniowych placków w połączeniu ze słodkimi dodatkami, to na prawdę się nie 'gryzie' ? ;) Cudnie wyglądają ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiem co czujesz... Ja sama męczylam się przez tydzień z separacjami i też musiałam wyrywać 2 zęby do aparatu :( Mam już założoną górę, ale teraz czekają mnie separacje na dół :<

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowne grubaski, chętnie bym się poczęstowała:D
    ja jeszcze nigdy nie zbierałam jagód, także zazdroszczę:<

    OdpowiedzUsuń
  10. piękne placuchy! ja jutro też robie jagodzianki :D
    jagody kiedyś zbierałam ale to nie dla mnie,wystarczył jeden pająk żeby mnie zniechęcić.Mam w planach przeczytać tą ksiażke!

    OdpowiedzUsuń
  11. placuchy <3
    widzę, że dodałaś już banerek, więc dałaś radę? :> czy wytłumaczyć ? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne te placuchy. Takie grubaśne ;D a do tego ten sos czekoladowy.

    OdpowiedzUsuń
  13. fajne placuszki, takie grubaśne

    OdpowiedzUsuń