sobota, 4 lutego 2012

No. 40


Budyń waniliowy, pół rogala maślanego z dżemem jeżynowym niskosłodzonym i bananem/rozgniecionym bananem i słonecznikiem


Muffiny bananowo-cytrynowe ze słonecznikiem


Upiekłam wczoraj muffiny. Było to moje pierwsze podejście do babaczek w ogóle i znowu dużo ryzykowałam, dodając mąkę pełnoziarnistą. Okazało się, że był to traf w dziesiątkę!
Nawet moja antyzdroważywność siostra była zachwycona! Zjadła ze smakiem 3 i czaiła się na jeszcze, ale już nie mogłam jej dać, bo zaniosłam dziadkom i wujkowi po jednej, symbolicznej. Poza tym była u niej wtedy koleżanka i również zjadła 3 pulchniutkie cudeńka (a co, nie zaszkodzi czasem być nieskromnym), co mi bardzo odpowiadało. Może to dzięki niej moja siostra przekonała się do tego wypieku?
Mamie również smakowały, chyba. Zjadła jednego i sama musiałam zapytać o ocenę, więc nie wiem czy nie była po prostu miła. Tata wziął 2 sztuki na uczelnię i dopiero wieczorem poznam opinię. Chociaż coś czuję, że  będzie powtórka! Trzeba tylko załatwić jakieś banany i pilnować, żeby nikt ich nie sprzątnął. :P


Muffiny bananowo-cytrynowe ze słonecznikiem (12 sztuk, mi wyszło 14 niskich)
Inspiracja: Moje Wypieki

Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (140g)
1 jajko (L, około 65g)
3 dojrzałe banany (około 300g)
1 cytryna (1 łyżka soku i otarta skórka)
40 ml oleju słonecznikowego
30 g chipsów bananowych (można dać więcej, ja nie miałam)
5 łyżek maślanki
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:
Zagotować wodę. Przygotować 2 miski i jedną miseczkę. Zetrzeć skórkę ze sparzonej cytryny i wrzucić do miski. Łyżkę soku z cytryny wlać do miseczki i dodać obrane banany, rozgnieść.
Do miski ze skórką wrzucić połamane na drobniejsze kawałki chipsy bananowe, słonecznik, mąkę, proszek do pieczenia sodę i cukier, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, wlać maślankę i olej, zmiksować. Wsypać suche składniki, wymieszać, a następnie dodać miazgę bananowo-cytrynową i połączyć składniki.
Nałożyć masę do foremek na muffiny, piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190*C.
Smacznego! :)

Mufiiny marzenie, słodkie, ale nie przesłodzone. Miękkie i wilgotne, ale nie zakalcowate. Chrupiące dzięki chipsom bananowym i słonecznikowi, ale nie połamały nikomu zębów. No naprawdę jestem z siebie dumna!
Chociaż przydałaby się jakaś czekoladka do tego... 


Miłego dnia :*

21 komentarzy:

  1. Mmmmmm! Przepyszne <3 Wczoraj kupiłam sobie bułeczkę maślaną ^^ na jutrzejszą kolację do kakałka ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszności!! Uwielbiam wprost budyń i rogaliki, znęcasz się dziewczyno :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Naładowane bananami, więc na pewno pyszne:). Jeszcze nigdy nie piekłam muffinów, muszę w końcu spróbować. Moja Mama, też nie lubiła mąki razowej, aż do momentu kiedy spróbowała mojej orkiszowej szarlotki:-)
    PS Odpisałam Ci na blogu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Dodawanie mąki pełnoziarnistej (drobno mielonej) nie jest takim ryzykiem. Nawet z grubszej, razowej mąki wyjdą, tylko wtedy mniej wyrosną, ale i tak są przepyszne. Eksperymentuj więc śmiało! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma się co zastanawiać, koniecznie spróbuj i daj znać jak wyszły ;).
    U mnie w rodzinie wszyscy starają się jeść zdrowo i racjonalne. Myślę, że przyzwyczajenia z dzieciństwa bardzo rzutują na późniejsze wybory kulinarne ;).

    OdpowiedzUsuń
  6. Daj jedną muffinkę ! :D
    Pyszne śniadanko, a rogala maślanego z chęcią bym zjadła, ale raczej nie kupię go nigdzie w pobliżu :( Muszę się w końcu udać do piekarni [ choć mróz mnie przeraża ] tam pewnie będą :D
    A co do tej baby razem z mamą doszłyśmy do takiego samego wniosku jak ty z rodziną. Musi ponieść za to należytą karę. Tez najbardziej lubię miseczkowe - szybkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie jadłam budyniu! Chyba zaraz lecę sobie go zrobić! ; )
    A babeczki bardzo fajne i nie bój się z nimi eksperymentować. Mało które się nie udają ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedź na wczorajsze pytanie(wybacz, zapomniałam): nie mam pojęcie co to za kiełbasa. Na pewno jedna z tych "swojskich/domowych".

      Usuń
  8. Mąka typ 2000 to właśnie razowa. Pełnoziarnista ma typ 3000 i teoretycznie powinna być jeszcze grubiej mielona, w sklepach można jednak dostać tylko Lubellę pełnoziarnistą- nie ma podanego typu na opakowaniu więc są różne teorie na jej temat. Mnie się zdaje, że jest to mąka z pełnego ziarna, ale bardzo drobno zmielona.

    OdpowiedzUsuń
  9. O kurcze, dzięki za informację, postaram się również odwiedzić Lidla w przyszłą sobotę, o ile nie zapomnę oczywiście :D

    Rogal maślany, mniam, jak ja dawno go nie jadłam *-* A Twoje babeczki prezentują się pysznie-zwłaszcza ta cytryna do mnie przemawia, lubię jej lekki posmak w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  10. budyniu tak dawno nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  11. banan i cytryna, słodycz i kwasotka, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czyli jednak bananowe muffinki. :D (napisałam w komentarzu kilka propozycji, u mnie w odpowiedzi)
    A budyń uwielbiam, ale najlepszy ten domowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śniadanie przednie, muffiny jeszcze przedniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  14. A co do tej mojej historii sprzed kilku dni to odpowiem piosenka Moniki Brodki "Granda"
    Nie ma mowy bo tym rozmówcą był Pan Idealny. I nie ma szans nawet gdybym była pijana czy chora czy dostała amnezji;)

    OdpowiedzUsuń
  15. łoo, muffinki muszą być boskie. ja zaraz też idę piec, ale zupełnie co innego ; )

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie fajne muffinki :)
    Kupiłam dzisiaj satino więc pewnie niedługo spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak, też chciałabym, by tamte zasady były prawdą x) Całkiem ciekawe te babeczki - kiedyś będę musiała wypróbować, osobiście właśnie piekę jabłecznik. Mamę naszło, a że ja mam większy zapał do wypieków niż ona - wzięłam to w swoje łapki :) A brzuszki.. eeee wyczytałam, że właśnie brzuszków nie powinno się robić bo to ćwiczenia, które stosuje się dopiero po schudnięciu, ale mój brzuch wygląda lepiej jak robię brzuszki bo nie jest wzdęty, jest taki bardziej płaski.

    OdpowiedzUsuń
  18. hej wyglądają super :D ale polecam kupić silikonowe foremki :D aaa i jak już pieczesz to koniecznie zrób te kokosowe :D znajdziesz u mnie na siaśkowym :D są zabójcze!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Po co czekać do jutra, już dodałam ;D

    OdpowiedzUsuń