Bułka pełnoziarnista* z: ricottą, pastą z kiwi i kiwi/sałatą, polędwicą drobiową, ogórkiem i pieprzem; kefir z makiem, cynamonem i rodzynkami
Zdecydowanie za słodka ta pasta. Kupiłam ją już jakiś czas temu w Biedronce za 6 (?) złotych i w końcu doczekała się wielkiego otwarcia. Wiecie, co? Ten post za bardzo mnie ogranicza. Chyba zmienię trochę zasady i właśnie tak jak dzisiaj będę jadła owocowe przetwory. Trochę cukru mi się przyda, bo na wuefie cały czas mi słabo, a wuefista krzyczy "idź, napij się czegoś słodkiego, zjedz batona, dziewczyno!". Dietetyczki, czy to prawda? To zależy od tego?
Byłam dzisiaj w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego. Zawodówka i technikum, głównie technicy żywności, cukiernicy, piekarze itd. Wyszliśmy niby na lekcję chemii, ale oprowadzono nas po całym budynku, co wyglądało trochę jak dzień otwarty. Muszę przyznać, że szkoła jest cudowna! Gdybym nie lubiła się uczyć i od małego nie marzyła o ukończeniu studiów to z pewnością byłaby to placówka wprost idealna dla mnie. Pan cukiernik pokazywał nam torty zrobione przez uczniów klasy 2 bodajże i wyglądały jak dzieła sztuki, naprawdę! Do tego sprzęt jest pierwszej klasy, zarówno w kuchni jak i laboratoriach. :)
Dacie wiarę, że już jutro weekend? Czas leci bardzo szybko ostatnio, muszę zacząć powtarzać do egzaminów!
Teraz zamierzam się trochę pouczyć do chemii, ale chyba na dobrych chęciach się skończy...
*Dlaczego każda bułka zakupiona przez moją mamę, która nosi nazwę "pełnoziarnistej" wydaje mi się być napompowaną, zabarwioną bułą z mnóstwem ziaren tylko na wierzchu?
Dziewczyny, doradźcie proszę, gdzie w Trójmieście kupić dobrą bułkę?
nie... i widziałam, że ty jesz słodkie serki. Więc nie chodzi o to. Trzbe jeść dużo węglowodanów złożonych... kasze, makarony, płatki owsiane itp. a jakie przetwory owocowe? dżem?
OdpowiedzUsuńjakiej firmy jest ta ricotta?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie lepszu w smaku jest dzem o smaku kiwi z Łowicza. Polecam :D
OdpowiedzUsuńSkąd znam ten problem z bułkami -_-
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz mieć energię na wfie, musisz spożywać rano produkty które mają dużo węglowodanów, ale węglowodanów złożonych (pełnoziarniste pieczywo, razowe makarony, brązowy ryż, grube kasze) w połączeniu z białkiem i cukrami zawartymi w owocach. Ważny jest również tłuszcz, który jest drugim, tuż po węglowodanach materiałem energetycznym dla ciała. Ponieważ mózg odżywiają głównie węglowodany, to ciało potrzebuje energii z tłuszczów, dlatego rano możesz sobie pozwolić na ich większą dawkę niż później, bo i tak to spalisz. Najważniejsze jest zatem dobrze zbilansowane śniadanie. Jeśli chcesz by energii starczało Ci na dłużej zapomnij o produktach przetworzonych (biała mąką, pszenne pieczywo, biały ryż, makaron pszenny),ponieważ po nich szybko skacze glukoza, ale równie szybko spada i znów brak Ci sił.
OdpowiedzUsuńA śniadaniem idealnie trafiłaś w moje gusta ^^
Też to mam... Najlepiej sama upiecz ;)
OdpowiedzUsuńDodatkowy cukier nie jest człowiekowi aż tak potrzebny, ale ten z owoców, bakalii, nawet miodu- jak najbardziej :>
Ja kupiłam dżem kiwi z Łowicza i dla mnie jest trochę za słodki. A za ricottą już tęsknię :)
OdpowiedzUsuńTeż muszę zacząć powtarzać, ale nie mam kiedy. Ciągle sprawdziany, bo musimy się wyrobić z materiałem do egzaminów + konkursy.
I zgodzę się, jak już to nie cukry typu puste kalorie, tylko węglowodany :)
nie widziałam tej pasty w Biedronce.
OdpowiedzUsuńto jest dżem?
pierwszy raz widzę taką pastę z kiwi! pysznie wyglądają te kanapeczki :D
OdpowiedzUsuń:P to takich rzeczy nie unikaj! to głupota :D jedz też dużo warzyw! a może Ci magnezu brakuje i wapnia? to może osłabić...
OdpowiedzUsuńTą pastę widzę pierwszy raz na oczy :) Cukier z owoców nie zabija, a jak Ćwiczysz na wf-ie to tym bardziej jest Ci potrzebny.
OdpowiedzUsuńDla mnie weekend to szkoła więc znów się nie wyśpię.
Bułki...No cóż tak już jest :/
ciężko dostać teraz prawdziwą pełnoziarnistą bułkę :/. Ricotta <3. Ale mam chęc na kefir teraz :D.
OdpowiedzUsuńMniam ! Ale mam ochotę na tę pastę...
OdpowiedzUsuńWidziałam tę pastę. Super sprawa. :D
OdpowiedzUsuń